V Ä L G Ö R E N H E T S K O N S E R T

På fredag ska jag, Daniel och Joseph spela på evenemanget Musiken Slår Tillbaka i Kristianstad, en välgörenhetskonsert där pengarna går till kvinnojouren. Våld i nära relationer är ett otroligt stort problem, så det känns helt rätt att deltaga! ... Men att ha en spelning känns med helt rätt. Hehe. Två flugor i en smäll!
 
Jag blev tillfrågad i måndags, så vi har inte haft så lång tid att förbereda på. Men efter intensiva diskussioner om låtval och reptider är vi på banan! I onsdags hann vi faktiskt ha två rep, och idag blev det också rep.
Det är tur att både Daniel och Joseph är så professionella - Vi bestämmer låtar och tonarter, och dagen efter när vi träffas för att repa kan de redan låtarna! Det gör att vi inte behöver fokusera på att lära oss låtarna när vi ses, utan kan istället bli samspelta, göra bra arrangemeng på låtarna och se till att vår insats kommer bli så bra det går! Det ska vara bra, inte bara okej. Det ska bli riktigt bra. När man repar ska man inte lära sig vad man ska spela, det ska man redan kunna. Det är särskilt viktigt när det är ont om tid!
 
 

T I S D A G S - G I G

I tisdags hade jag ytterligare en spelning som jag varit bokad till ganska länge. Det var dock ingen särskilt stor spelning för det. En halvtimmes piano-och-sång-underhållning i en by i närheten stod på schemat, så pappa fick packa in min utrustning i bilen och åka dit efter lunch, medan jag kom farande direkt från skolan. Jag borde verkligen köpa ett piano som väger lite mindre så att jag kan ta mig till spelningar på egen hand... Får dåligt samvete. Att bära den andra utrustningen, rodda och ställa in ljudet klarar jag ju på egen hand ändå! Suck. Äh, har ändå inte körkort än!
Om det gick bra? Ja det tycker jag. Jag blir inte nervös inför den här sortens spelningar och det är inga konstigheter, så det gick smärtfritt och smidigt. Helt ok, absolut!
 

N Y - C O V E R

Kommer ni ihåg att jag berättade att jag framförde låten Songbird på en ES-konsert, i det här inlägget?
Nu ligger videon från det på youtube! Det är det första jag lagt upp på över ett år... Men nu var det minsann dags!
 
 

L O V

Denna vecka har jag lov från allt vad heter skola, jobb och uppdrag. Idag åker jag faktiskt till och med utomlands! Därför hörs vi nästa vecka. Ha ett bra sportlov!

A L L A - H J Ä R T A N S - D A G

Det var en mycket trött Emma som nyss kraschade ner i soffan efter en lång dag.
Jag envisades med att åka till skolan i ett par timmar i förmiddags, men sedan var det raka vägen ner till Malmö som gällde, med en otymplig take-away lunch i bilen. Då jag först skulle till restaurangen där mottagningen skulle hålla rum och ställa upp min utrustning och ställa in ljudet, för att sedan bege mig till kyrkan och prova ljudet där, behövdes det gott om tid. Det är mycket som kan gå fel på vägen. Som tur är, är mamma mindre tidsoptimist än vad jag är... 
(Var mycket gladare än vad jag ser ut att vara, lovar!)
3 låtar i kyrkan under ceremonin och ca 1 timmes bakgrundmusik under mottagningen stod det i kalendern.
 
Av någon anledning var det otroligt nervigt idag. Jag brukar känna mig relativt lugn inför den här sortens spelningar, men idag blev det pressat när verkligheten slog till och jag insåg hur viktigt det var att inte förstöra något haha. Fick lite smått panik så fort jag blev osäker på minsta grej...
 
Av respekt för brudparet tog vi inga bilder eller filmade i kyrkan, men det var så fint alltihop! Brudparet var så fina, jag är nöjd med min insats (fick spela på en flygel!!) och det blev en fin ceremoni. Jag tror att alla är glada och nöjda! Bröllopsspelningar är fantastiska att göra. Det är så mycket glädje och värme, samtidigt som det är otroligt ärofyllt.
 

E S - K O N S E R T

Idag var det es-konsert på C4! Två gånger per termin får musikeleverna möjligheten att uppträda inför alla musikelever, lärare, och övriga som är intresserade. Skolan arrangerar konserten i stora salen på konserthuset och har riktigt bra ljudanläggning, vilket är otroligt lyxigt!
 
 
Det är en grym möjlighet att få scenvana. Man behöver öva och ha erfarenhet för att bli bra på scen, och det enda sättet är att ställa sig där. Så idag ställde jag mig där, för... 5e gången kanske? Har varit med på några es-konserter under mina tre år. Jag tar möjligheten när jag får den!
 
Jag och min vapendragare Daniel framförde låten Songbird, som för drygt en vecka sedan framfördes i melodifestivalen av Ellen Benediktsson. Jag blev kär i låten direkt och skyndade att spela in låten på mobilen och planka den, för de låtar som går till final får ju inte släppas förrän alla låtar är framförda i tävlingen! Därför vågar jag inte heller lägga videoklippet här, då det antagligen kommer bli borttaget snabbt. Kanske lägger upp det när det är lagligt istället, haha!
 
Jag hade riktigt dåligt självförtroende idag och mådde inte alls bra innan jag skulle upp på scen, jag var på väg att hoppa av. Pressen blev för stor, de obligatoriska nerverna blev överväldigande och jag jämförde mig med alla andra. Som vanligt. Jag är min största kritiker och det drar ner mig. Men jag gick upp, med ett hjärta som bankade i rasande tempo, och det blev bra ändå! Har kollat på klippet och är glad och nöjd. Skönt!
 

F Ö R B E R E D E L S E R

På fredag, alla hjärtans dag, har jag en spelning jag varit bokad till i ett halvår. När man är bokad så länge innan brukar det vara viktigt, vilket det verkligen är! En av de viktigaste och mest ärofyllda sorterna, faktiskt. Ett bröllop! Jag ska sjunga några låtar både i kyrkan och sedan under minglet vid mottagningen. Det har varit en lång väntan med mycket förberedelser. Det måste ju bli bra. Det är ju två personers bröllop, antagligen en av de största dagarna i deras liv!
 
Efter mycket mailkontakt har vi bestämt vilka låtar som ska framföras. Jag har skickat flera smakprover för att de ska kunna välja ut det de vill ha. Deras önskan är min lag! Det gäller alltid. Igår spenderade jag merparten av dagen med förberedelser. Det krävs mycket övning på låtarna, men även allt det praktiska ska lösas. Noter ska letas upp och skrivas ut. Tonarter ska bestämmas. En låtordning måste bestämmas, och kläderna likaså. Hur mycket måste jag vara ledig från skolan? Vilka tider gäller? När kan jag rigga upp min utrustning? Och prova ljudet?
 
Jag tänker så ofta att det här med spelningar är inte så mycket jobb. Jag åker dit, sjunger och spelar, tackar för mig och åker hem igen. Men när jag tänker på det, så är det en bara bråkdel av alla timmar som läggs ner. De där 25 milen jag ska färdas på fredag kan ses som mycket för så lite tid - men det är ju inte det!

H E L D A G

Fredagen blev en heldag i studion och lördagen blev en heldag i danssalen med SMBFML. Det är otroligt hur mycket mer man hinner med och hur effektiva man blir när man ägnar sig åt en sak under många timmar, istället för att dela upp det på två-tre tillfällen. Det ger tid till att verkligen fördjupa sig åt saker och ting och finslipa. Enligt min erfarenhet har inblandade även en tendens att vara mer fokuserade under längre rep, konstigt nog! Man är där, med hela kroppen och själen. Med frisk luft och regelbunden energipåfyllning orkar man prestera på topp och koncentrera sig ända till man kommer hem.
 
I studion blev det närmare bestämt över tolv timmar, sedan gick sista tåget hem och jag var tvungen att lämna mina tappra musikantvänner. Om vi blev färdiga? Inte i närheten. Efter sju timmar var det första instrumentet, trummorna, färdiginspelade. Inte färdigmixade, färdiginspelade. Vi hann alla tycka det var det roligaste på jorden och det absolut drygaste. Men oftast är det ändå helt fantastiskt.
 
 

T A C K K O R T

Idag låg det ett kvadratiskt, handskrivet kuvert i brevlådan. Blev naturligtvis väldigt nyfiken - hur ofta händer det liksom?
Det visade sig vara ett tackkort från 2Enjoy, produktionsbolaget bakom revyn! Blev sådär pirrigt stolt igen när jag såg bilden. Jag var ju en del av detta fantastiska spektakel, och jag gjorde det bra!
 

S T U D I O R E P

På fredag ska jag och några klasskompisar grotta ner oss i skolans studio och spela in en låt. Närmare bestämt den här låten:
 
 
  
 
Då jag läser inriktningen musikproduktion har jag läst musikproduktion i 1.5 år nu, och det roligaste är självklart att spela in! Hade jag fått bestämma hade vi spelat in i studion hela tiden. Men tydligen "måste man lära sig hur man gör först". Äsch... Detaljer....
Det ska bli sjukt roligt! Att sitta i en liten svettig studio konstant hela dagen och kvällen är mycket mysigare än det låter. Man hinner vara irriterad, hysterisk, trött, asförbannad och superglad flera gånger. Det tar nämligen extremt, extremt mycket längre tid än vad man tror. Bara att få upp all teknik är ju ett megaprojekt!
 
För att det ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att vara så förberedda som möjligt, så idag hade vi ett sista rep innan vi intar studion. Bra för peppen!
 
Det blev ett par timmars dansrep med SMLFMB innan jag åkte hem, så nu är jag helt slut. Fyllde nyss på med middag och massa glass - så imorgon är jag fit for fight igen. God natt!